12 decembra 2002

Sme, 11.12.2002: Vzostup a pád (?) Michala Kravčíka

V druhej polovici deväťdesiatych rokov sa vypracoval medzi uznávaných „guru“ našej environmentálnej mimovládnej scény Michal Kravčík. Od čias získania prestížnej Goldmanovej ceny zvestúva (aj prostredníctvom médií) občanom nové, vlastné poznatky o blížiacej sa kataklizme Zeme.

Veľmi dlho ponechávala slovenská vedecká obec Kravčíkove scestné teórie o vysušovaní krajiny nepovšimnuté. Úspech istej spriaznenej strany vo voľbách a zopár verejne prezentovaných Kravčíkových ambícií riadiť odborné rezorty však boli prekročením hranice, ktorá spustila lavínu nesúhlasných reakcií.

Nedávno dvadsať špičkových slovenských vedcov upozornilo, že teórie M. Kravčíka nevychádzajú zo základných poznatkov prírodných vied, nediskutuje sa o nich na medzinárodných ani národných vedeckých fórach, čo je štandardná súčasť serióznej vedeckej práce. Podľa nich sú odborne a vedecky neobhájiteľné. Za veľmi nebezpečné považujú, že niektoré Kravčíkove závery sú postavené na nepravdivých údajoch, ktoré vedú k účelovým interpretáciám.

Vzostup a pád Michala Kravčíka nie je na našej scéne výnimočným javom. Ambíciou vyhlásenia slovenských vedcov preto nie je iba zastaviť jednu konkrétnu nepravdu, ale aj zmeniť prax mnohých našich médií. Ich postoj k informáciám z tretieho sektora totiž svedčí o veľkej dávke pretrvávajúcej porevolučnej naivity, podfarbenej pokušením ľahkého bulváru.

Otvorená spoločnosť však musí vnímať a presadzovať zodpovednosť ako základný atribút slobody oveľa serióznejšie. Riešenia vychádzajúce z mimovládneho sektora síce vyzerajú občas jednoduchšie a efektívnejšie, ich odbornej argumentácii však až príliš často chýbajú prvky vedeckej oponentúry a predovšetkým zodpovednosti.

Nadišiel čas prestať známkovať štátnu vedu ako subjekt podporujúci „komunistickú“ ľavicu a neštátnu vedu spájať s „reformnou“ pravicou. Treba ich vnímať podľa toho, či argumentujú na základe vedecky overených skutočností. Vyhlásenie zástupcov štátnych i mimovládnych vedeckých organizácií k nesprávnym interpretáciám klimatických a hydrologických procesov na Slovensku na to dáva výbornú príležitosť.

Vyšlo v denníku SME 11.12.2002