08 augusta 2008

Džob pre Parsonsových potomkov

Spomínate si na milú dcérku pána Parsonsa, ktorá udala svojho otca za to, že v noci vykrikoval zo spánku „preč s Veľkým bratom“? Parsonsov ideozločin z Orwellovho románu 1984 bol pravdivým obrazom totalitnej spoločnosti. Skutočné prípady udávania rodičov za nevhodné idey si pamätáme aj z našich krajov spred 50 rokov. Pravda, dnes je doba iná, ale pre fanúšikov nezáväzného udavačstva sa dnes ponúka aspoň malé retro – prihláste svoje dieťa do klimatickej polície.

Popredná britská energetická spoločnosť Npower propaguje webstránku www.climatecops.com určenú pre deti, kde mladí stážisti musia splniť tri misie k tomu, aby sa mohli stať elitnými kadetmi a začať s tréningom na post „klimatického policajta“. Internetová stránka ponúka množstvo možností na stiahnutie, vrátane „kartičiek klimatického zločinu“, ktoré inštruujú adeptov k tomu, aby sledovali svoju rodinu, blízkych a známych, či napáchajú klimatické zločiny. Na kartičky si deti zapisujú, kto nechal zbytočne zažaté svetlo, zapnutý televízor, či nabitý mobil v elektrickej zásuvke.

Tieto ideozločiny majú deti následne hlásiť - zatiaľ síce len tým, ktorí ich páchajú, ale jeden nikdy nevie - možno si raz začnú pospevovať novú verziu kultovej skladby od Bez ladu a skladu: "Čím chceš byť? Čím chceš byť? Klimatický udavač!"

Zdroj: Steve Watson, InfoWars.net (link)

Žiadne komentáre: