24 júna 2008

Európska komisia a propaganda o dotáciách farmárom

Radovan Kazda

Nádherný je svet sociálnej demokracie a vďaka patrí Robertovi Mistríkovi za pripomenutie, aké pôžitky môže človek prežiť, ak obcuje so štátom, alebo je aspoň na Počiatku dobrej informácie. (link) K idylke socializmu však nepatria len dobre situovaní zlodeji našich peňazí, ktorí sa producírujú každý týždeň v smotánke. Chce to zmenu. Čo takto dať si drobnú porciu vnútorného nepriateľa?

„Niekto“ (zrejme marginálni pravičiari, ekonómovia, ale najskôr to bude Emanuel Goldstein) tu totiž podľa Európskej komisie vyrába lži o poľnohospodárskej politike EÚ. A komisia sa už nemôže prizerať na to, ako chcú nepriatelia ľudu vyvolať najväčší európsky hladomor v jej dejinách. Z tohto dôvodu vydala minulý piatok tlačové vyhlásenie s názvom „Spoločná poľnohospodárska politika (CAP): triedenie faktov od fikcií. (link)

Dodávam, že agitka vyhovuje všetkým hygienickým normám pre výrobu mozgového klystíru, takže sa nemusíte obávať zdravotných následkov. V čase, keď vari nenájdete ekonomického experta, ktorý by dotácie pre farmárov nepovažoval za jednu z hlavných príčin potravinovej krízy (súdim podľa zhody názorov ekonómov z viacero blogov rôznych ekonomických prúdov z rebríčka TOP ekonomických blogov (link)), v čase, keď zrušenie dotácií navrhuje napríklad aj britský premiér Gordon Brown (link), Európska komisia sa snaží týchto "nechápavých truľov" presvedčiť, že je to presne naopak.

Čo si myslia euroúradníci o svojej dôležitosti?

Určite nie je čas, aby bola CAP zrušená, ako niektorí navrhujú. Trh má veľmi dôležitú úlohu, ale ak ho ponecháme len tak (na ňom samotnom), nepostará sa o našu krajinu a nebude reagovať na ďalšie požiadavky verejnosti. A ak by sme pozbavili poľnohospodárstvo akejkoľvek obrany pred občasnými krízami, budeme si zahrávať s našou potravinou bezpečnosťou.“
Čítajme pozorne, aby sme potom nepovedali, že to prišlo zase dáko nečakane.

Žiadne komentáre: